Ciekawostki

Otocjon wielkouchy (Otocyon…

Otocjon wielkouchy (Otocyon megalotis) – gatunek z rodziny psowatych, jedyny przedstawiciel swojego rodzaju. Występuje na wschodzie Afryki, od Etiopii i Sudanu Południowego po Tanzanię (O. m. virgatus), oraz na południu (O. m. megalotis). Żyje na obszarach trawiastych pokrytych niską roślinnością. Osiąga 55 centymetrów długości ciała i 13 centymetrów długości uszu. Żywi się głównie termitami, upodobał sobie jeden gatunek (Hodotermes mossambicus), który stanowi 80-90% jego diety. Zaobserwowano także osobniki żywiące się mrówkami, świerszczami, wijami, chrząszczami, pająkami, skorpionami, ćmami, ptakami, małymi ssakami i gadami. Spożywane owady dostarczają otocjonom większość wody potrzebnej im do przeżycia. Gatunek ten jest dobrze przystosowany do spożywania owadów. Ma dużo mniejsze zęby od większości psowatych. Budowa pyska pozwala mu na jego bardzo szybkie otwieranie i zamykanie, nawet 5 razy na sekundę. Otocjony odpoczywają pod drzewami akacji i kopią nory, w których kryją się przed ekstremalnymi temperaturami. Najczęściej polują w grupach złożonych z 2-3 osobników. Rozpadają się one pomiędzy czerwcem i lipcem lub po narodzinach szczeniąt. W północnych regionach występowania są aktywne w nocy przez około 85% czasu. Na południu przejawiają aktywność wyłącznie nocną w lecie i wyłącznie dzienną w zimie. Są to zwierzęta przeważnie monogamiczne, zaobserwowano jednak poligamiczne grupy. W tym gatunku to samiec zajmuje się młodymi przez większość czasu. Ciąża trwa 60-70 dni, w jej wyniku na świat przychodzi od jednego do sześciu młodych. Młode opuszczają grupę po 5-6 miesiącach, dojrzałość płciową osiągają po około dziewięciu.
Otocjony wielkouche były szeroko rozpowszechnione w plejstocenie. Gatunek pojawił się około 800 tysięcy lat temu.

#fajnyzwierz – tag z opisami ciekawych gatunków zwierząt
#ciekawostki #natura #zwierzeta #gruparatowaniapoziomu