Ciekawostki

Nikobarczyk zwyczajny…

Nikobarczyk zwyczajny (Caloenas nicobarica) – gatunek występujący na wyspach i wybrzeżach Azji Południowo-Wschodniej: od Andamanów i Nikobarów, przez wybrzeża Mjanmy i Malezji, na Nowej Gwinei, aż do wysp Salomona. Jest jedynym żyjącym przedstawicielem swojego rodzaju. Osiąga 40 centymetrów długości i 490-600 gramów masy ciała. Żywi się nasionami, owocami, pędami roślin i drobnymi bezkręgowcami. Jest w stanie strawić bardzo twarde nasiona dzięki połykanym gastrolitom i rogowym płytkom w żołądku mięśniowym. Podczas podróży z wyspy na wyspę (które, ze względów bezpieczeństwa, odbywają się rankiem lub o zmierzchu) nikobarczyki tworzą grupy złożone z 10-30 osobników. Lecą wtedy ustawione w szyku szeregowym. Zwykle jednak widuje się je pojedynczo, w parach lub w grupach złożonych z 3-4 osobników. Ze względu na niewystarczającą ilość owoców na wyspach prowadzą koczowniczy tryb życia. Prawdopodobnie ich okres lęgowy trwa cały rok. Nikobarczyki składają tylko jedno jajo podczas lęgu, w gnieździe skonstruowanym niedbale z patyków. Rodzice razem wysiadują jajo i opiekują się potomstwem.
Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych klasyfikuje go jako gatunek bliski zagrożenia.
Nikobarczyk zwyczajny to najbliższy żyjący krewny dronta dodo. W maju 2017 napotkano pojedynczego osobnika w zachodnim Kimberley w Australii.

#fajnyzwierz – tag z opisami ciekawych gatunków zwierząt
#ciekawostki #natura #zwierzeta #ptaki #gruparatowaniapoziomu