Ciekawostki

Kaberu etiopski (Canis…

Kaberu etiopski (Canis simensis) – gatunek z rodziny psowatych występujący jedynie w Etiopii. Żyje na otwartych przestrzeniach, głównie na wyżynach porośniętych trawą. Osiąga około 1 metr długości ciała, 30 centymetrów długości ogona i od 13 do 20 kilogramów masy ciała. W zależności od obszaru występowania jest aktywny w dzień bądź w nocy. Żywi się głównie gryzoniami, czasem zdarza mu się także zjeść cielę antylopy czy padlinę. Żyje w małych grupach złożonych z dorosłych osobników i podrostków lub samotnie. Samce nie opuszczają swojej watahy przez całe życie, samice odchodzą w celu znalezienia partnerów. Ciąża Kebaru trwa około 60 dni, w jednym miocie znajduje się od 2 do 6 młodych. Do 6-8 tygodnia życia ssą one mleko, później żywią się nadtrawionym mięsem, którym karmią je wszyscy członkowie grupy. Pomimo życia w watasze zwierzęta te polują samotnie.
Kaberu etiopski jest zagrożony wyginięciem. Jest jednym z najmniej licznych gatunków psowatych, w 2011 wielkość populacji została oszacowana na 360-440 osobników. Gatunek został zdziesiątkowany przez epidemię wścieklizny w 2003 roku.

#fajnyzwierz – tag z opisami ciekawych gatunków zwierząt
#ciekawostki #natura #zwierzeta #gruparatowaniapoziomu