Ciekawostki

Diugoń przybrzeżny (Dugong…

Diugoń przybrzeżny (Dugong dugon) – gatunek morskiego ssaka występujący w regionie indopacyficznym (od wschodnich wybrzeży Afryki do Australii, Wysp Marshalla, Wysp Salomona i Nowej Kaledonii). Żyje w morzach tropikalnych, wodach przybrzeżnych, w lagunach, zatokach i rzekach. Osiąga 3 metry długości i 400 kilogramów masy ciała. Żywi się głównie trawą morską, jest roślinożerny (jest jedynym wyłącznie roślinożernym ssakiem morskim). Jest zwierzęciem stadnym, żyje w grupach złożonych z maksymalnie 6 osobników. Kilkukrotnie zaobserwowano stada liczące nawet kilkaset diugoni. Na północ od Cooktown (Australia) odnotowano stado liczące 500-600 osobników. Diugonie poruszają się stosunkowo wolno – zwykle z prędkością 10 kilometrów na godzinę. Podczas żerowania chodzą po dnie na swoich płetwach piersiowych. Są to długowieczne zwierzęta – najdłużej żyjący osobnik, którego udało się zaobserwować, dożył 73 lat. Dojrzałość płciową osiągają pomiędzy 8. a 18. rokiem życia. Ciąża trwa 13-15 miesięcy. Zwykle rodzi się z niej jedno młode. Zaraz po urodzeniu się diugonie mają 1,2 metra długości i ważą około 30 kilogramów. Młode zwykle opuszcza matkę dopiero gdy osiąga dojrzałość płciową.
Diugoń przybrzeżny jest gatunkiem narażonym na wyginięcie. Często są celem polowań, a z powodu bardzo wolnego tempa ich rozmnażania się liczebność populacji spada o około 5% rocznie. Zmiany klimatu i zanieczyszczenie wód niszczą ich źródło pożywienia – trawę morską.
Jest jedynym żyjącym obecnie przedstawicielem swego rodzaju. Jego najbliższy współczesny krewny – krowa morska (Hydrodamalis gigas) – został wytępiony w XVIII wieku.

#fajnyzwierz – tag z opisami ciekawych gatunków zwierząt
#natura #zwierzeta #ciekawostki