Ciekawostki

Czapla złotawa (Bubulcus…

Czapla złotawa (Bubulcus ibis) – gatunek ptaka pierwotnie występujący na południu Półwyspu Iberyjskiego, w tropikalnych i subtropikalnych częściach Afryki i Azji. Pod koniec XIX wieku zaczął kolonizować południową Afrykę, a w 1930 stworzył stabilną populację w Surinamie i Gujanie (prawdopodobnie dotarł tam przelatując przez Atlantyk). W latach 40. XX wieku dotarł do Ameryki Północnej i Australii. W drugiej połowie XX wieku zaczął rozprzestrzeniać się również w Europie. W 2008 zaobserwowano grupę ośmiu osobników na Fidżi. Osiąga 56 centymetrów długości ciała, 96 centymetrów rozpiętości skrzydeł i 512 gramów masy ciała. Żywi się owadami, głównie świerszczami konikami polnymi i muchami, czasem także żabami, pająkami i dżdżownicami.
W okresie lęgowym tworzą się kolonie. Samce tańczą na drzewach przyciągając uwagę samic. Pary tworzą się po 3-4 dniach. Para razem tworzy gniazdo – samiec zbiera patyki i inne elementy przydatne do budowy, podczas gdy samica je urządza. Samice przeważnie składa od 2 do 5 jaj. Inkubacja trwa 23 dni., para na zmianę wysiaduje jaja. Młode zaczynają opuszczać gniazdo po 2 tygodniach, jednak dopiero koło 45 dnia życia stają się niezależne.
Wiele piskląt umiera podczas dorastania w gnieździe. Główną przyczyną śmierci jest wygłodzenie, ponieważ rywalizacja pomiędzy rodzeństwem jest bardzo zaciekła i słabsze ptaki nie otrzymują wystarczającej ilości pożywienia. W Południowej Afryce prawie zawsze trzecie, czwarte i piąte pisklę są skazane na śmierć głodową.
Czapla złotawa czasami podrzuca swoje jaja do gniazd innych gatunków (jak kukułka).
Bubulcus ibis to gatunek najmniejszej troski. Liczebność populacji szacowana jest na 3,8-6,7 miliona osobników.

#fajnyzwierz – tag z opisami ciekawych gatunków zwierząt
#ptaki #zwierzeta #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu